Pozoruhodné knihy - internetové knihkupectví
KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Česká strava lidová

Česká strava lidová
Marie Úlehlová-Tilschová
Rok vydání:2011
Vydavatelství:Triton
Stran:448
Skladem: na dotaz
Kategorie:Léčení přírodními prostředky, herbáře
Životní styl, výživa, kuchařky
Kód:S04136


Sleva 7% - z ceny 399,00 Kč s DPH
Nová cena 371,00 Kč s 10% DPH


Pro předběžnou rezervaci se musíte nejdříve přihlásit (registrovat).

978-80-7387-421-6
Obsah:
8 Doma a na poli
7 Káva
c) Omáčky
b) Úprava masa
a) Druhy masa
6 Maso a omáčky
d) Syrová strava,
c) Zelenina
b) Bramborová jídla
a) Brambory
5 Brambory a zelenina
b) Luštěniny
a) Kaše
4 Jiné škrobnaté pokrmy
e) Těsto kynuté
d) Moučníky vařené,
c) Moučníky spařené
b) Bílé pečivo
a) Chléb
3 Moučné pokrmy
i) Alkoholické
ch) Kyselo
h) Zelné
g) Ovocné
f) Mléčné
e) Luštěninové
d) Bramborové
c) Polévky zahuštěné
b) Úkrop a jiné nálevy
a) Polévky masité
2 Polévky
1 Od rána do večera
V VŠEDNÍHO DNE
8 Svatba
7 Úmrtí
6 Narození
5 Masopust a hody
4 Jiné svátky
3 Vánoce
2 Velikonoce
1 Půst a posty
IV V PÁTEK A VE SVÁTEK
b) V selské zahrádce
a) V ovocném sadu
8 Ze zahrady do komory
7 Ze zelnice do pivnice
6 Z chlíva do komína
5 Řepná revoluce
b) "Zemský jabka" či "bandory"
a) Předchůdci bramborů
4 Vpád bramborů
3 U rybníka
2 Na salaši
c) Tvaroh a tvarůžky
b) Máslo a "putra"
a) Mléko a "kyška"
1 Mléčné požehnání
III NA STATKU A ZA HUMNY
8 "Semenec", olej a "zábojny"
7 Hrách a pučálka
6 Pohanka a "turkyně"
5 Oves a "roubenina"
4 Od zrna k válcům
3 Žito a "žito"
2 Brašno, pražmo - holce
1 Pšeno, bér a rosa
II NA POLI A VE MLÝNĚ
8 Na pastvě a u vody
7 Pradávné vitaminy
6 Byliny a kořínky
5 Houby jedlé i psí
4 Sladká míza stromů
3 Jiné plané plody
2 Lesní ovoce
1 Oříšky a "oříšky"
I V LESE A U VODY
OBSAH
"Původní strava českého venkovského lidu... očištěna od vší přítěže nedostatků, může totiž představovat spolehlivý základ, na kterém lze dále budovat vědecky odůvodněnou životosprávu širokých vrstev."
Řečeno slovy autorky:
Přestože kniha neobsahuje žádné recepty, poskytne bohatou inspiraci všem milovníkům dobrého jídla, kteří dávají přednost pokrmům sice nepříliš složitým, ale zato promyšleně sestaveným a vyzkoušeným celými generacemi.
Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.
Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté.
přináší bohaté informace vytěžené ze svého dlouholetého zkoumání stravovacích zvyklostí a jídelníčku prostého českého lidu a dokládá, že strava založená na těchto prastarých slovanských tradicích v sobě instinktivně spojuje a vyvažuje ty nejzdravější složky.
Autorka v pěti kapitolách (V lese a u vody, Na poli a ve mlýně, Na statku a za humny, V pátek a ve svátek a Všedního dne)
- její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné.
z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře
- kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru,
Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku