Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


České země v evropských dějinách (1. díl - do roku 1492)

České země v evropských dějinách (1. díl - do roku 1492)
Gabriela V. Šarochová
Rok vydání:2006
Vydavatelství:Paseka
ISBN:80-7185-791-2
Stran:392
Skladem: na dotaz
Kategorie:Beletrie, matematika, různé
Historie, filozofie
Náboženství a mytologie
Kód:100743


Cena 299,00 Kč s 10% DPH



Od císařství franků k císařství římskému - vřazení Čech do politických dějin Evropy (9.-11. století)

Od impéria k impériu - rozplývání antického světa a nová tvář Západu (4.-8. století)

Čtyřdílná publikace České země v evropských dějinách navazuje na úspěšnou řadu již vydaných učebnic Dějiny zemí Koruny české a Dějiny evropské civilizace. Je určena nejen studentům středních škol, ale i vysokých škol společenskovědního zaměření. Posloužit by rovněž měla jako pracovní pomůcka učitelům dějepisu na všech stupních škol a v neposlední řadě všem, kdo nejsou v daném oboru profesionály, avšak hledají poučení, doplnění vědomostí a orientaci v problémech současnosti.

První díl se odvíjí od christianizace Evropy a s ní souvisejícího utváření celé řady států, které existují dodnes. Z informační temnoty a politického chaosu vystupuje říše Karla Velikého jako obnovitelka dědictví antického římského impéria a řecké civilizace, v důsledku čehož se stává rivalem říše byzantské a napomáhá rozkolu mezi západním a východním křesťanstvím. Není náhodou, že právě v době "karlovské renesance" se objevují první zprávy o slovanském etniku nazývajícím se Čechy, jež v mnohostranné konfrontaci s impériem Karlových dědiců buduje svůj stát a rozhoduje o své církevní a politické orientaci. Český stát se pak za vlády posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků stává poprvé a naposledy evropskou velmocí, ovšem ztrátou tohoto postavení a jistou kulturní izolací platí za výrazný předstih, s nímž podstatná část jeho obyvatel přikročila k náboženské reformaci.

Morální naučení císaře Basileia I. nástupci:

"Nebuď nikdy liknavý v četbě staré historie. V ní totiž najdeš bez námahy, co ti druzí s námahou shromáždili. Odtud poznáš cnost řádných lidí i špatnost zlých, časté změny lidského osudu i převraty, k nimž v životě dochází, nestálost světa a vratkost říší, zkrátka jaký trest stíhá špatné činy a jaké odměny se dostává dobrým skutkům."

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku