Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Dějiny francouzské literatury v kostce

Dějiny francouzské literatury v kostce

Literatura 20. století zaujímá přibližně dvě pětiny textu a zhruba poslednímu čtvrtstoletí je vyhrazena celá jedna kapitola.
Největší pozornosti se zde přitom dostává lite­ ratuře moderní.
Popularizační publikace jako je tato musí ovšem nabídnout dostatečně reprezentativní výběr z celého roz­ sáhlého souboru informací, a to v jejich vzájemné provázanosti a na při­ jatelné vědecké úrovni.
Neobracejí se k zasvěceným znalcům, nerozšiřují systematickým způsobem pohled na jednotlivá fakta literárního vývoje, ani nevnikají do jejich hloubek.
Stručné a přehledné dějiny francouzské literatury, které právě držíte v ruce, jsou určeny jako faktografická pomůcka těm čtená­řům, kteří by si rádi udělali všeobecný obraz o jejím směřování v histo­rické perspektivě.
Francouzská literatura patří v našich zemích už tradičně k těm nej­ známějším. Díky vytrvalému úsilí početné plejády literátů, redakčních pracovníků a překladatelů se dařilo i v dobách ncpříznivých přibližovat českému publiku - v míře mnohdy nemalé - významná díla francouzské­ho písemnictví.
O po­ tížích, pramenících z nemožnosti pracovat výhradně s poznatky z první ruky, už ani nemluvě. A tak, ačkoli zadání zní zcela prostě, konečný výsledek bude zřejmě vždy diskutabilní.
Jak vyřešit otázku periodizace a s ní spojený princip celkového uspořádání?
Jak se vypořádat s hlavním zadáním úkolu: vyhmátnout podstatu věci a vyjádřit ji adekvátní, pro čtenáře přijatelnou formou?
Jak redukovat a přitom nedeformovat, jak ge­ neralizovat, ale zároveň neupadnout do banálnosti nebo jednostrannos­ti?
Jak vystihnout na ploše omezené často pouze na několik od­ stavců - někdy dokonce jen řádků - obsáhlou a složitou problematiku, která by mohla být (a v mnohých případech také opravdu je) tématem zevrubných monografií?
Napsat dějiny jakékoli literatury "v kostce" je bezpochyby náročný a nevděčný úkol. Tím spíše to platí o jedné z nejbohatších a nejstarších literatur světa, o níž existuje takřka nespočetné množství nejrůznějších pojednání.
Úvodem..
Kniha je určena studentům a učitelům vysokých a střed­ ních škol, ale i nejširší čtenářské obci.
V knize jsou zastoupeny všechny významné literární směry, hnutí a proudy, jakož i miniportréty klíčových autorů a rozbory jejich hlavních děl.
Kniha z pera Jiřího Šrámka, profesora Masarykovy univerzity v Brně, podávají hutný přehled vývoje jedné z největších světových literatur, od jejích počátků až do současnosti.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku