Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Pataňdžaliho Jógasútry 1 samádhi-páda

Pataňdžaliho Jógasútry 1 samádhi-páda
Paramahansa svámí Mahéšvaránanda
Rok vydání:2006
Vydavatelství:DNM import-export, s.r.o
Stran:215
Skladem: na dotaz
Kategorie:Jóga
Meditace, mystika
Kód:006912


Cena 199,00 Kč s 10% DPH

V této první knize čtyřdílné řady nám autor velice prostě a pro každého srozumitelně vysvětluje hlubokou moudrost súter obsažených v prvním dílu nazvaném samádhi-páda.

Významný staroindický spis o základech a podstatě jógy se zasvěceným komentářem a překladem paramhansy svámího Mahéšvaránandy.

Pataňdžaliho jógasútry jsou zřejmě nejstarším a nejucelenějším shrnutím principů jógy.


Zabývá se mimo jiné i překážkami na cestě k jeho dosažení a tím, jak tyto překážky odstraňovat a získávat větší klid mysli, vnitřní rovnováhu, spokojenost a sebevládu. Ukazuje nám tak cíl a cestu, pro něž se každý duchovně hledající může svobodně rozhodnout.

Kniha se však neomezuje na pouhý popis jednotlivých stupňů tohoto stavu.

První díl Pataňdžaliho jógasúter pojednává o nejvyšším duchovním vědění, o poznání sama sebe a o uskutečnění božské podstaty v sobě samém, o samádhi. Samádhi, stav jednoty s všudypřítomným a všeprostupujícím kosmickým Já, je nejvyšším cílem jógy.
Nejedná se o suché filozofické poučky, ale o živoucí, neustále platné principy, kterými se podle starobylých poznatků jógy řídí lidská mysl a celý lidský život.

V této první knize z celkem čtyřdílné řady nám autorovi komentáře velice prostě a srozumitelně vysvětlují hlubokou moudrost súter obsažených v prvním dílu nazvaném Samádhi-páda.

Až příliš stručná formulace súter však vedla k tomu, že k jejich správnému pochopení v celé šíři a v dalších souvislostech byl vždy nezbytný výklad učitele nebo komentátora.

Formou súter byly ve staré Indii zapsány všechny poznatky všech vědních disciplín, aby bylo umožněno jejich snadné zapamatování.

Sútry jsou na nejvyšší míru zestručněné a zkrácené poučky, které vyjadřují pouze základní podstatu formulované myšlenky.

Vznik súter sahá do druhého století před Kristem, ale samotný systém jógy, který zaznamenávají, je mnohem starší. Jak vyplývá už z názvu, jedná se o spis v podobě súter.

Transliterační tabulka
Přílohy
Guru-parampara - posloupnost duchovních mistrů
První díl - Samáhdi-páda
Úvod k prvnímu dílu - Samádhi-páda

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku