Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Světské kánony, Duchovní kánony (2 knihy)

Světské kánony, Duchovní kánony (2 knihy)
Milovníci hudby dostávají do rukou nejrozsáhlejší sbírku kánonů, která kdy byla u nás vydána. Kánon je zajímavá hudební forma odhalující mistry mezi skladateli – vyžaduje totiž dokonalé spojení melodičnosti a kontrapunktu na velmi malé ploše zpravidla jediné notové osnovy. Z tohoto hlediska je sbírka výběrem toho nejlepšího. Obsahuje kánony relativně jednoduché i komplikované – račí, zrcadlové, augmentované atd. Kánonu využívali skladatelé takřka všech dob v instrumentálních skladbách i vokálních mších. Přesto je tato hudební forma záležitostí hlavně komorní a společenskou. Zejména v renesanci a baroku provázela člověka od kolébky přes radosti mládí, dospělost a zralost až k hrobu. Kánony zněly všemi ročními obdobími a při všech příležitostech – při bohoslužbách, na honech, v hospodách. Proto byly texty, s výjimkou latinských, přebásněny do češtiny. Kánon je nenahraditelný jako hudba provozovatelná takřka všude, kde se sejde alespoň pár nadšenců.

Kánony jsou tematicky rozděleny na duchovní a světské s dalšími jednotlivými tématy jako Láska, ženy, muži nebo Žertem, Moudré, Lovecké, Pijácké nebo Chvály a dík, Prosby, Boží slovo, Eucharistie a další.
Tyto dvě knížky přinášejí bohatý notový materiál, který je možno použít jak pro domácí, tak i profesionální interpretaci.
Kánon je jakási hříčka tónů, ale zkomponovat jej, už není taková maličkost.
Kdo by neznal oblíbený táborový kánon Červená se, line záře...Tradice zpěvu kánonů pochází již z období gotiky a renesance, ale jména mnohých autorů nám zůstávají skryta. , vrcholem dějiny kánonů byla i tvorba J. S. Bacha.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku