Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Církev průvodce českou historií

Církev průvodce českou historií
Vlastimil Vondruška, Alena Vondrušková
Rok vydání:2014
Vydavatelství:Vyšehrad
Stran:200
Skladem: na dotaz
Kategorie:Beletrie, matematika, různé
Historie, filozofie
Náboženství a mytologie
Kód:010261
Podobné knihy:Řemesla a výroba - průvodce českou historií
Město průvodce českou historií


Cena 398,00 Kč s 10% DPH

Třetí svazek výpravné obrazové encyklopedie z řady Průvodce českou historií známé autorské dvojice, Aleny a Vlastimila Vondruškových. Po svazcích věnovaných městu a vesnici přichází na řadu církev.

Řada Průvodce českou historií má jasný cíl: srozumitelnou a zároveň názornou formou přiblížit život v českých zemích od raného středověku až do 18., resp. 19. století. Jednotlivé díly postupně představují různé oblasti života v minulosti. V plánu je dohromady sedm svazků, měly by vyjít ještě publikace přibližující život šlechty, řemesla a výrobu, každodenní život a vzdělanost s kulturou.

Třetí díl encyklopedického projektu je zasvěcen složitému vývoji křesťanství od nejstarších dob s důrazem na vývoj v Čechách a na Moravě. Vše je pak vykládáno v širších historických souvislostech. Autoři využívají při psaní jednotlivých dílů nejen dochovaných písemných a hmotných pramenů, ale bohatým zdrojem informací jsou pro ně i četné prameny ikonografické.

Hlavní text je rozdělen do celkem sedmi oddílů, každý z nich je pak členěn ještě dál na četné kapitoly a podkapitoly. Samotné téma církve je velice obsáhlé a místy i komplikované. Jsou s ním spjaty četné pojmy, s nimiž se v běžném životě nesetkáváme. Manželé Vondruškovi jsou ale tak zkušenými autory, že jejich texty jsou napsány srozumitelně, a aby byly ještě srozumitelnější, jsou nedílnou součástí publikace „slovníčky“ vysvětlující nejdůležitější pojmy. V textech se tak dobře zorientuje i člověk, který ví o křesťanství a církvi minimum.

Úvodní kapitola je zasvěcením do celé problematiky, je nastíněn náboženský vývoj u nás od počátků christianizace až po osvícenské reformy Josefa II. V následujících kapitolách je věnována velká pozornost jednotlivým církevním stavbám, kostelům, klášterům a kaplím, ale i např. morovým sloupům. Určitě zaujme i kapitola zasvěcená chrámovým interiérům a jejich vybavení. Další kapitoly pak podávají základní informace o vývoji a podobě kléru, organizaci hlavních řeholních řádů a liturgii. Poslední stránky pak přibližují protestantství: utrakvismus (husitství), jednotu bratrskou a luterány. Stejně jako předchozí svazky řady je i třetí díl doplněn bohatým a kvalitním obrazovým doprovodem, který je důležitou součástí textu. Právě pomocí fotografií, které jsou velkým kladem publikace, si čtenář může udělat lepší představu o tom, co si přečetl. Na rozdíl od prvních dvou svazků narazíme v textu na několik faktografických chyb, které ale ve výsledku nesnižují jeho vypovídací hodnotu.

Jednotlivé svazky jsou pěknými publikacemi, které můžeme vnímat i jako skutečné průvodce českou minulostí. Zároveň se jedná o knihy, které si se zájmem můžeme přečíst od začátku až do konce.

Celá encyklopedická řada je určena nejširší veřejnosti a neměla by uniknout všem zájemcům o naši historii. Již nyní se můžeme těšit na čtvrtý svazek, který by měl být věnován řemeslům a výrobě.

Z obsahu:

VÝVOJ Christianizace Středověk Reformace Rekatolizace Osvícenství

CÍRKEVNÍ STAVBY Kostel Stavební terminologie Klášter Kaple Křížová cesta Morový sloup Boží muka

INTERIÉR Chrámový prostor Výzdoba interiéru Oltář Sanktuárium Kazatelna Lavice Zpovědnice Křtitelnice Náhrobek Epitaf

KLÉR Biskup Papež Kardinál Koncil Kapitula Územní správa Kněžství Oděv

ŘEHOLNÍ ŘÁDY Organizace Hlavní řády Augustiniáni, Benediktini, Cisterciáci, Dominikáni, Františkáni, Ivaniti, Jezuiti, Johaniti, Kapucíni, Karmelitáni, Kartuziáni, Klarisky, Křižovníci, Minoriti, Němečtí rytíři, Piaristi, Premonstráti, Templáři

LITURGIE Bohoslužba Eucharistické předměty Paramenta Liturgické předměty Liturgické knihy Relikvie PROTESTANSTVÍ Ideologie Utrakvismus Jednota bratrská Luteráni

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku