Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Mexické záhady

Mexické záhady
Arnošt Vašíček
Rok vydání:2004
Vydavatelství:Mystery Film
ISBN:0-239-2811-2
Stran:150
Skladem: na dotaz
Kategorie:Beletrie, matematika, různé
Náboženství a mytologie
Záhady, tajemství, záhadologie
Kód:S01212
Podobné knihy:Poslední tajemství z Fatimy
Egyptské záhady
Turecké záhady
Maska smrti
Ztracený hrob boha Viracochy


Sleva 7% - z ceny 149,00 Kč s DPH
Nová cena 139,00 Kč s 10% DPH



Smutně se o tom mohla přesvědčit samotná královna Alžběta II. Když v roce 1982 navštívila Uxmal, chtěla, jako mnozí další turisté, vystoupit na pyramidu a potěšit se úžasnou vyhlídkou. Místní průvodci ji varovali, oficiální doprovod ale považoval starou legendu za pouhou bajku a rozhodl se královně vyhovět. Byl jasný, slunný den. Obloha oplývala azurem. Jediným mínusem bylo horko, které zvyšovalo námahu z výstupu. Před žhavými slunečními paprsky měl královnu chránit obrovský deštník, který nesl jeden z jejich tělesných strážců. Panovnice vykazovala dobrou fyzickou kondici. Statečně vystoupila asi do tři čtvrtin, když se stalo, cosi nepředstavitelného. Přímo nad pyramidou se objevil hustý černý mrak. V okamžiku začalo hustě pršet. Zároveň se zvedl prudký vítr. Odněkud se přihnal oblak prachu. Pyl vířil vzduchem a zcela znemožnil viditelnost. Na povrchu, již tak nebezpečného schodiště se vytvořil kluzký film. Domorodci si uvědomovali, že nejdou o obvyklou bouřku a chtěli přimět panovnici k návratu. Královně a jejímu týmu se zdálo bezpečnější vystoupit zbývajících asi deset metrů a ukryt se ve svatyni na vrcholu, než za těchto okolnosti pokračovat v riskantním sestupu. Po několika krocích vzhůru ale větrný vír udeřil na skupinu nebývalo silou a strhnul strážce, nesoucího deštník. Muž se po několika metrovém pádu zachytil řetězu, který je natažen podél schodiště. Byl sice potlučen do krve, ale zachránil si život. Vítr vanul přímo shora jakoby chtěl vytvořit bariéru přes níž se panovnice nesmí dostat. "Bylo to něco nepředstavitelného. Jakási neviditelná síla nás nemilosrdně tlačila zpět dolů," vzpomínají dodnes místní průvodci. Nikdo už nic nenamítal. Všichni v houfu se křečovitě přidržovali řetězu a doslova po čtyřech spouštěli dolů až se promoknutí na kost dostali do bezpečí.
Archeologové ovšem tvrdí, že stavba vznikala v pěti postupných etapách. Nicméně přiznávají, že oplývá unikátními vlastnostmi. Jako jediná ze všech pyramid v Mexiku má oválnou základnu. Také její hlavní schodiště nemá obdobu. Je neobvyklé strmé, stoupá pod nebezpečným úhlem 60 stupňů, takže cesta vzhůru připomíná spíše lezení po žebříku. Schodiště na západní straně je orientováno přesně podle polohy slunce v den letního slunovratu. A také další části stavby jsou spojovány s magickým účinkem hvězd a vesmírných sil. Podle čarodějovy kletby nesmí na vrcholu jeho pyramidy nikdy stanout cizí panovník.
O vzniku této pyramidy se vypráví neobyčejná legenda. V krajině prý kdysi žila mocná vědma a čarodějnice, která chtěla získat království pro svého syna. Ten ale nepřišel na svět obvyklým způsobem. Narodil se z vejce, slepeného z hlíny a živice. Navzdory tomu, že byl neobyčejně malého vzrůstu a neměl žádné vojsko, požádal dosavadního panovníka o předání vlády. Když byl odmítnut, vyzval vládce na souboj. Král si sám vybral způsob boje. Zvítězit měl ten, kdo o svou hlavu dokáže rozbít jako kámen tvrdé ořechy cocoyol. Skřet s pomocí temných sil úderům odolal, král při druhém pokusu sám sobě roztříštil lebku. Nový vládce země pak jako důkaz svých čarovných schopností za jedinou noc postavil mohutnou a naprosto neobvyklou pyramidu.
Jednou z nejpodivuhodnějších památek starověkého Mexika je Uxmal na Yukatánském poloostrově. Lidé se tu usadili již před třemi tisíci lety, ale teprve někdy od 6.století začalo mezi malebnými zelenými pahorky vyrůstat mohutné městské a náboženské centrum s více než 25 000 obyvatel. Celé místo je přímo prosáklé magii. Jednotlivé budovy jsou přísně astronomicky orientovány. Jejich dokonale plánovité rozmístění dokazuje univerzální znalost ohybu nebeských těles. Zvláštní význam byl přitom přisuzován především planetě Venuši, k níž měli Májové tradičně výjimečný vztah. Rozlehlé kláštery sloužily k výuce lékařů, matematiků, astronomů a astrologů. Do tajných nauk byl zasvěcován obrovský počet kněží a šamanů. Úchvatnou dominantu Uxmalu tvoří třicet pět metrů vysoká Pyramida čaroděje. Le Plongeon, jeden z prvních archeologů, který zkoumal odkrýval a zkoumal stavby na Yukatánu ji ve svých dílech nazval "Chrámem posvátných mysterií" a údajně našel na zdech nápis: "Tato stavba je pomníkem na věčnou paměť zkaze Mu, zemí západu, odkud pocházejí naše posvátná mysteria." Zároveň zde objevil kosmický diagram Mu -prvního náboženství lidstva
Mnohé mayské svatyně, hrobky a rituální obětiště chrání neviditelná bariéra. Každý kdo vstoupí do zapovězeného prostoru nebo znesvětí předměty, pojené s náboženským kultem, musí počítat s tvrdou odvetou. Opovážlivce ovšem nečeká nějaká budoucí rána osudu, ale je potrestán hned a na místě.
PYRAMIDA ČARODĚJE
Ukázka:
Podivné město hvězd - Zakletá Pyramida čaroděje - Obří lebky z Choluly - Potomci nebešťanů - Cesty do záhrobí - Pohřbené sochy Atlantů - Tajemství netopýra smrti

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku