Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Aion příspěvky k symbolice bytostného Já

Aion       příspěvky k symbolice bytostného Já


Tento druhý svazek je obsáhlou monografií o archetypu bytostného Já, zatímco jeho první svazek Archetypy a koklektivní vědomí obsahoval sbírku kratších esejů. Devátý díl sebraných spisů je věnován studiím o specifických archetypech.

Jung je zakladatelem a průkopníkem autentické psychologické cesty zkoumání psýché, cesty, která neodbočuje ani do fyziologického redukcionismu, ani do abstrakcí matematického modelování.

Skutečné v oboru psychologie je to, co působí, to, co vyvolává účinky, a pro takto pojatou subjektivní realitu navrhuje Jung metodu s kontrolovatelnými postupy.

Jungova analýza symbolu a jeho proměn je inspirativní stejně tak pro básníky, filosofy, teology, literární vědce, jako pro psychology. V oblasti psychopatologie Jung zahájil přechod od biologicky chápané psychiatrie k psychiatrii humanistické.
Jung objevil, jak osobnost zkoumat a pochopit zevnitř, odhalováním vztahů mezi personou a jástvím, mezi různými úrovněmi vědomí a nevědomí, vztahu k animovi či animě, mezi stínem a sebereflexí atd.
Způsob, jakým Jung píše o životní dráze člověka, o cestě k sobě samému, jak analyzuje integraci a dezintegraci osobnosti, jak popisuje dynamiku a změny psychické energie, je podnětný pro každého, kdo poznal, že osobnost nelze vystihnout zvenčí změřením jejích sebelépe definovaných vlastností.
Jung navazuje na gnostické a hermeneutické tradice evropského myšlení a dovádí je - vypracováním postupů enantiodromické amplifikační analýzy a syntézy - k noetickým vrcholům.
Jungovo dílo je často nepochopeno, stejně jako autor sám.
Jeden z největších myslitelů 20. století a zároveň jeden z nejvýznamnějších badatelů vnitřního světa člověka.



Obsah:

Úvodní poznámka švýcarských vydavatelů Předmluva Já Stín Syzygie: anima a animus Bytostné Já Kristus jako symbol bytostného Já Znamení Ryb Nostradamovo proroctví O historickém významu ryby Ambivalence symbolu ryby Ryba v alchymii 1. Medúza 2. Ryba 3. Katharský symbol ryby Alchymický výklad ryby Obecně o psychologii křesťansko-alchymické symboliky Gnostické symboly bytostného Já Struktura a dynamika bytostného Já Závěr Dodatek Ediční poznámka Bibliografie Rejstřík jmenný Rejstřík věcný

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku