Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Jóga jak si vybrat tu pravou

Jóga  jak si vybrat tu pravou
Helena Kubrychtová–Bártová, Robert Stuchlík
Rok vydání:2007
Vydavatelství:Grada Publishing
ISBN:978-80-247-2071-5
Stran:208
Skladem: na dotaz
Kategorie:Jóga
Zdravotní cvičení, sport, rehabilitace
Životní styl, výživa, kuchařky
Kód:110296
Podobné knihy:Tajemství životního stylu 2.
Čchi-kung létající jeřáb
Léčení pohybem jak probouzet, tančit a žít své sny


Cena 219,00 Kč s 10% DPH



Současný člověk hledá nástroje k posílení tělesného i duševního zdraví, ke zlepšení partnerských vztahů, k prosperitě a šťastnému životu. Moudrost dávných mistrů vtělená do systému jógy nám přináší cenné podněty, poučky, techniky a směry k další cestě. Publikace, určená cvičitelům jógy, na tělo orientovaným psychoterapeutům i všem zájemcům o zdravý životní styl, předkládá čtenářům ucelený přehled různých směrů jógy. Vysvětluje, co a proč v józe funguje a nabízí také možnosti cvičení specifickým skupinám zájemců, jako jsou nastávající maminky, děti a senioři. Autoři popisují techniky dýchání, očistné techniky, cvičení jógových ásán, relaxační a meditační techniky jako základní prostředky, které je možné aplikovat v běžném životě. Ukazují, že budování psychické a fyzické kondice umožňuje díky technikám jógy žít život v harmonii s vlastní kontrolou a odpovědností k sobě a ostatním.

Různé tváře a podoby jógy mne tak provázejí skoro dvacet let. Nicméně za nejcennější pro sebe pokládám víceméně každodenní praxi. Někdy převážně zaměřenou na pranájámu a čchi-kung, jindy na ásány či meditace. Jóga se tak stala milou souputnicí na mé životní cestě.
A odtud už vedl jen krok k buddhistickým meditacím. V roce 2004 jsem strávil dva týdny meditací pod vedení doc. Mirko Frýby (Ayukusala), v roce 2006 jsem měl možnost meditovat dva týdny pod vedením Ashina Ottamy a dalších čtrnáct dní pod vedením bhante U Vansy. R
Prokazatelně se ukazovalo a potvrzovalo, že koncentrační (meditační, relaxační) postupy zásadně ovlivňují naše prožívání, učení, životní styl.
V letech 1995-1998 jsem využíval některé postupy jógy v rámci psychoterapeutického působení v psychiatrické ordinaci nadace DROP IN. Pak přišla éra (1998-2001) EEG biofeedbacku, kdy jsme koncentrační a meditační cvičení využívali již k cílené léčbě specifických poruch učení, vše bylo kontrolováno lékaři neurology a přímým snímáním elektrických vln mozku.
V první polovině devadesátých let mi mnoho dal i Paramhans svámí Mahéšvaránanda - od osobní mantry, přes krásná setkání se zpěvem bhadžanů. V letech 1993 - 1996 jsem vedl kurzy jógy pro děti i dospělé. V roce 1995 se mi podařilo na FFUK obhájit diplomovou práci na téma "Využití prvků jógy v pedagogickém procesu".
A měl jsem to štěstí, že hodiny vedl skvělý instruktor, pan Růžička, a já plně pocítil blahodárné účinky jógových cvičení. To už jsme se do sebe s jógou trochu zakoukali. V roce 1993 jsem se stal cvičitelem zdravotní tělesné výchovy a jógy. Jsem vděčný, že jsem se v rámci příprav na cvičitelské zkoušky mohl setkávat s takovými lektory a znalci jógy, jakými jsou paní PhDr. Věra Knížetová, MUDr. Věra Doležalová, doc. Adamírová.
To byl první polibek s jógou. Druhý polibek přišel při studiích na Filosofické fakultě UK v Praze. Mohli jsme si jako studenti vybrat, jaké kurzy chceme v rámci tehdy povinné tělesné výchovy navštěvovat. A já si z lenosti vybral jógu. To bylo kolem roku 1990.
První závan jógy kolem mne prošel asi v 80. letech minulého století. Dostala se mi do rukou knížky od André Van Lysebetha a pak hlavně kniha od Jiřího Votavy-Jóga očima lékařů. A protože jsem v té době trpěl častými virózami, tak jsem si v těch knihách začal číst a sem tam i něco zkoušet.
Robert Stuchlík
Vážím si všech, kteří mě podpořili a pomohli mi na cestě k józe. Děkuji i všem mým studentům, kteří mi dávají možnost se dál vyvíjet a učit se být jim dobrým lektorem.
Našla jsem svou lektorku Bobbi a ta je příčinou mého obrácení se k józe čelem a naplno. Děkuji jí tímto za ten dar a věřím, že budu moci tento dar někomu v příštích letech zase předat. Ještě budu potřebovat spoustu nových poznatků a vědomostí, které nyní získávám díky Clé Sourenovi, u kterého studuji druhým rokem s cílem stát se oficiálně vyškoleným Iyengar teacherem.
Prošla jsem zde dostupnými kurzy power jógy, která mě uspokojovala jen chvíli. Chybělo mi to, o co je power jóga ochuzena. To co má spojitost s naší přirozeností a přírodou, ze které jsme vzešli.
Potápění mě velice inspirovalo a otevřelo mi cestu zpět k přírodě. Ten neuvěřitelný pocit volného a plného dýchání pod hladinou moře, jezera či lomu, pobyt mezi rybami a vodními živočichy mi dával spoustu energie a síly. Zpomalila jsem se, začala jsem si užívat některých momentů, zbavila se roztěkanosti a začala si užívat krás přírody. A tak jsem potkala jógu.
Při studiích na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy jsem se o józe učila, stejně jako o ostatních pohybových aktivitách a sportovních odvětvích. Zajímalo mě to, bavilo mě to, ale přiznám se, že mě více lákal dynamický pohyb. Po dokončení studia jsem se vrhla do praxe šťastná, že jsem mohla zůstat v oboru a své povolání sportovního instruktora jsem si velice vážila. V té době jsem se nejvíce věnovala výuce přístrojového potápění a vedení kondičních lekcí aerobiku, bodystylingu a spinningu.
Helena Kubrychtová Bártová
Jak jsme potkali jógu
12 Literatura
Slovníček pojmů
11 Jóga pro každý den
10.3 Jóga a senioři
10.2.1 Jóga a děti se specifickými poruchami učení
10.2 Jóga a děti
10.1.4 Cvičení po porodu
10.1.3 Období před porodem (třetí trimestr)
10.1.2 Pokročilé těhotenství (druhý trimestr)
10.1.1 Počátky těhotenství (první trimestr)
10.1 Jóga v těhotenství
10 Jóga a specifické skupiny
9.5 Pomůcky využívané ke cvičení ásán
9.4 Zpívání manter
9.3.2 Mudry požívané při meditacích
9.3.1 Mudry používané pro nácvik dechu
9.3 Mudry
9.2 Meditační pozice
9.1.1 Pozice - ásány
9.1 Základní ásány pro domácí praxi
9 Začněte cvičit - jógová praxe
8.3 Chyby a problémy vyskytující se při cvičení a jejich řešení
8.2 Technika pozic
8.1 Co je to ásána
8 Než začnete cvičit
7.5 Domácí praxe
7.4 Jak postupovat jako začátečník
7.3 Kam na jógu
7.2 Osobnost instruktora
7.1 Výběr správného stylu jógy
7 Začněte s jógou
6.7.2 Pitný režim
6.7.1 Strava
6.7 Jóga versus strava a pitný režim
6.6 Základní očistné techniky pro zdraví
6.5 Dechová cvičení - pránájáma
6.4.3 Čakry
6.4.2 Nádí
6.4.1 Bandhy
6.4 Bandhy, nádí a čakry
6.3 Prána
6.2.1 Pránájámá a dýchací ústrojí
6.2 Dech jako podstata cvičení jógy
6.1 Jóga jako kultivace těla a mysli
6 Co všechno je nutné vědět, než začnete
5.4 Jóga zaměřená na fyzický a emocionální rozvoj a uzdravování těla a mysli
5.3 Jóga zaměřená na duchovní probouzení
5.2 Jóga zaměřená na detail a techniku pozic
5.1 Jóga energická a dynamická
5 Druhy jógy v současnosti
4.3 Meditace láskyplné dobrotivosti (mettá bhávaná)
4.2 Meditace všímavého kráčení (čankamana), walking meditation
4.1 Meditace všímání nádechu a výdechu (ánápána-sati), sitting meditation
4 Meditace
3.6 Lunární jóga
3.5 Džňánajóga
3.4 Karma jóga
3.3 Bhakti jóg
3.2 Mantra jóga
3.1.7 Samádhi
3.1.6 Dhjána
3.1.5 Dhárana
3.1.4 Pratjáhára
3.1.3 Pránájáma
3.1.2 Ásána
3.1.1 Jama a Nijama (etický trénink)
3.1 Rádža jóga
3 Proč je tolik směrů jógy?
2 Co je to jóga?
1 Čemu se věří a čemu se nevěří v józe?
Obsah:
Ukazují, že budování psychické a fyzické kondice umožňuje díky technikám jógy žít život v harmonii s vlastní kontrolou a odpovědností k sobě a ostatním.
Autoři popisují techniky dýchání, očistné techniky, cvičení jógových ásán, relaxační a meditační techniky jako základní prostředky, které je možné aplikovat v běžném životě.
Vysvětluje, co a proč v józe funguje a nabízí také možnosti cvičení specifickým skupinám zájemců, jako jsou nastávající maminky, děti a senioři.
Publikace, určená cvičitelům jógy, na tělo orientovaným psychoterapeutům i všem zájemcům o zdravý životní styl, předkládá čtenářům ucelený přehled různých směrů jógy.
Moudrost dávných mistrů vtělená do systému jógy nám přináší cenné podněty, poučky, techniky a směry k další cestě.
Současný člověk hledá nástroje k posílení tělesného i duševního zdraví, ke zlepšení partnerských vztahů, k prosperitě a šťastnému životu.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku