Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Novodobý český hermetismus

Novodobý český hermetismus
Milan Nakonečný
Rok vydání:2009
Vydavatelství:Eminent
ISBN:978-80-7281-327-8
Stran:368
Skladem: na dotaz
Kategorie:Historie, filozofie
Náboženství a mytologie
Okultismus, spiritismus,hermetik
Kód:S02303
Podobné knihy:Templáři Boží bojovníci, ďáblovi bankéři
V Šalomounově stínu
Zlatí a Růžoví křižáci


Cena 299,00 Kč s 10% DPH


Knihu lze číst nejen jako úvod do studia okultního esoterismu, ale i jako soubor příběhů o podivuhodných osobách a jejich okultních dílech.
To vše bylo propojeno s podivuhodnými osudy lidí, kteří v doteku s transcendentními světy dospěli nejen k hlubokému smíru s životem, poznamenaným četnými protivenstvími, ale někteří i ke zkáze v hlubinách satanského zatracení.
Český hermetismus té doby byl povýšen na světovou úroveň. Znovu se dotkl starých rosekruciánských a kabalistických tajemství, znovu zde byla oživena praxe starověké teurgie a renesanční magie, pěstována astrologie, otevřeny laboratoře pro zhotovování spagyrických arkán, ale i magických zrcadel.
Vedle podvodných alchymistů a lživých "mistrů magie" zde působili skuteční zasvěcenci, zejména Rudolfův lékař Michael Maier a dočasně i všestranný vědec a okultista John Dee. Druhým zlatým obdobím historie českého hermetismu byla třicátá léta minulého století, kdy se v Praze sešla trojice skutečných Mistrů tajných věd, velký všestranný znalec hermetismu Petr Kohout (Pierre de Lasenic), teurg Jan Kefer a kabalista František Kabelák, kteří českému hermetickému hnutí, soustředěnému zejména ve společnosti českých hermetiků Universalii a v Horev-klubu, studujícího staroegyptské prameny hermetismu, vtiskli nejen svou prací, ale i svými životními osudy, jedinečnou pečeť.
Zlatým obdobím historie hermetismu v Čechách byla doba panování císaře Rudolfa II. Habsburského, který učinil z Prahy středisko bádání v hermetických naukách a s přispěním proslulého tvůrce golema, rabbiho Löwa ben Becaléla také duchovní oázu bádání v kabale.
Hermetické - esoterní nebo také okultní - nauky stimulují u mnoha lidí faustovskou touhu po neukojitelném vědění a poznávání, které jde za hranice empiricky pojatého světa, naléhavou potřebu transcendence, která je vede ke studiu a nezřídka i praxi v oboru těchto tajných věd.
Hermetismus měl společnou cestu s křesťanskou kabalou a jeho spojení s praxí alchymie, astrologie a magie, s učením o okultních vztazích mezi člověkem a vesmírem - mikro- a makrokosmem - budilo u mnoha lidí zaslouženou pozornost, často nejen čtenářskou.
měl výrazný vliv na renesanční filosofii, zejména na jednoho z jejích největších představitelů Giordana Bruna.
Původ hermetismu tkví v esoterním náboženství starého Egypta;
Kniha je druhým, podstatně rozšířeným a přepracovaným vydáním stejnojmenné knihy, která měla velký a kladný ohlas mezi zájemci o hermetismus, druh esoterismu, skrývané doktríny a praxe o skrytých silách přírody a člověka.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku