Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Manažerské rozhodování - postupy, metody a nástroje

Manažerské rozhodování - postupy, metody a nástroje
Jiří Fotr, Lenka Švecová, kolektiv autorů
Rok vydání:2016
Vydavatelství:Ekopress
ISBN:978-80-87865-33-0
Stran:478
Skladem: na dotaz
Kategorie:Motivace, úspěch, propagace
Psychologie, psychoterapie, psychiatrie
Řízení, management, ekonomika
Kód:S03337
Podobné knihy:Jak vzdělávat dospělé
5 rolí manažera
Vědomý business integrita, úspěch a štěstí
Vědomí naléhavosti změny
Snadná cesta z prokrastinace jak přestat odkládat úkoly


Cena 749,00 Kč s 10% DPH



Rozhodování představuje jednu ze základních manažerských aktivit, jejíž kvalita ovlivňuje do značné míry výsledky i efektivnost fungování organizačních jednotek v hospodářské sféře i ve- řejné správě.

Manažeři na jednotlivých úrovních řízení by si měli proto osvojit určitý soubor poznatků a dovedností, které jsou důležité pro zabezpečení požadované kvality řešení rozho- dovacích problémů, resp. rozhodování.

Cílem té to publikace je právě poskytnout v přehledné a uspořádané formě tento poznatkový fond. Publikace je rozdělena do čtyř částí.

První čá st v jedné kapitole shrnuje základní pojmy a po- znatky manažerského rozhodování, které jsou potřebné pro další výklad. Těžiště publikace tvoří její druhá a třetí část. Druhá část se orientuje na způsoby řešení roz- hodovacích problémů, a to na nástroje, metody a postupy manažerského rozhodování podpo- rující jednotlivé fáze rozhodovacího procesu.

Druhá kapitola se vztahuje k počáteční fázi roz- hodovacího procesu, kterou tvoří identifi kace, analýza a formulace rozhodovacího problému. Pozornost se zde soustřeďuje na racionální postupy a metody, zahrnující především metody kauzální analýzy a metody analýzy struktury rozhodovacích problémů, které zvyšují kvalitu této fáze.

Třetí kapitola zaměřuje pozornost na fáze výběru kritérií, tvorby variant a stanovení jejich důsledků. Čtvrtá kapitola se vztahuje k vlastnímu jádru rozhodování, kterým je hodnocení vari- ant a výběr varianty určené k realizaci. Výklad se soustřeďuje na problem atiku vícekriteriálního hodnocení variant, obsahující metody stanovení vah kritérií i metody vlastního vícekriteriál- ního hodnocení. Třetí část publikace se orientuje na významnou oblast rizikového rozhodování a zahrnuje pět kapitol. Cílem páté kapitoly je seznámit se základními pojmy rozhodování za rizika a nejistoty a popsat metody stanovení subjektivních pravděpodobností. Shrnuje tedy nezbytný poznatkový fond pro další kapitoly této části. Šestá kapitola charakterizuje základní nástroje, které podpo- rují stanovení důsledků rizikových variant. Tyto nástroje představují analýza citlivosti, rozhodo- vací matice, pravděpodobnostní stromy, scénáře, analýza potenciálních problémů a příležitostí a simulace Monte Carlo. Sedmá kapitola se zaměřuje na pravidla rozhodování za rizika, resp. za nejistoty, podporující volbu rizikových variant. Tato pravidla umožňují buď uspořádání rizi- kových variant podle jejich výhodnosti, či zmenšení souboru hodnocených rizikových variant o varianty méně výhodné. Osmá kapitola je věnována rozhodovacím stromům jakožto význam- nému nástroji analýzy a optimalizace víceetapových rozhodovacích procesů za rizika. Poslední, devátá kapitola této části se zaměřuje na tvorbu portfolia rizikových variant v podobě výzkum- ného programu, investičního programu či plánu fi nančních investic s využitím optimalizačních metod zahrnujících bivalentní progra mování a stochastickou optimalizaci. Specifi cké postavení zaujímá poslední, čtvrtá část publikace, zaměřená na participativní rozhodování. V desáté kapitole je pozornost věnována míře participace (stylu rozhodování) a jejímu vlivu na kvalitu rozhodování, rozvoj členů organizace i na čas potřebný na řešení roz- hodovacích problémů. Diskutují se i přednosti a nedostatky participativního rozhodování a fak- tory, které ovlivňují jeho kvalitu. Poslední, jedenáctá kapitola se zaměřuje na styly rozhodování.

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ | POSTUPY, METODY A NÁSTROJE

Charakterizují se jednotlivé modely pro volbu st ylu rozhodování, přičemž největší pozornost je věnována modelu Vrooma, Yettona a Jagoa pro volbu úspěšného stylu rozhodování. V rámci každé kapitoly jsou jednotlivé postupy, metody a nástroje ilustrovány na příkladech, přičemž většinou jde o aplikace z hospodářské praxe. Na závěr každé kapitoly je pak zařazen soubor otázek, které by měly poskytnout orientaci při studiu publikace, a soubor příkladů různé složitosti, které slouží k procvičení probírané látky. Publikace využívá poznatky z domácí a především světové odborné literatury z oblasti ma- nažerského rozhodování i poznatky a zkušenosti autorů z pedagogické i poradenské činnosti. Významné uplatnění zde nalezly i výsledky výzkumné činnosti autorů, a to především z řešení výzkumného záměru MSM 61 38 43 99 05.

Publikace je určena všem zájemcům o problematiku manažerského rozhodování, kteří chtějí získat, případně zdokonalit svoje znalosti z této oblasti, jež patří mezi základní manažerské funkce. Zvláště lze tuto práci doporučit studentům vysokých škol ekonomického, podnikatelského a manažerského zaměření a účastníkům manažerských výcvikových programů.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku