Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Globální Minotaurus

Globální Minotaurus
Yanis Varoufakis
Rok vydání:2013
Vydavatelství:Rybka Publishers
ISBN:978-80-87067-09-3
Stran:280
Skladem: na dotaz
Kategorie:Ekonomie, komunikace, prodej
Historie, filozofie
Řízení, management, ekonomika
Kód:001920
Podobné knihy:(R)evoluční ekonomie o systému a lidech
Peníze a zlato
Průvodce globální ekonomikou (ve slevě jediný výtisk !)
Záhadné vynálezy vědomosti a utajované objevy


Sleva 7% - z ceny 299,00 Kč s DPH
Nová cena 278,00 Kč s 10% DPH



Když ale roku 2008 upadla do mrákotného stavu, uvrhla svět do zvolna sílící krize. Dokud nenajdeme způsob, jak žít bez této obludy, bude stále panovat radikální nejistota, stagnace a pokračující vyostřování různých nebezpečných hrozeb.
Nicméně dokud byla při plném zdraví, udržovala globální ekonomiku ve stavu jisté rovnováhy, přesněji jisté vyvažované nerovnováhy.
Dokud vládla nad planetou, její železná pěst neznala slitování, její panování bylo bezohledné a předpokládalo "řízenou dezintegraci světové ekonomiky".
Ke krizi roku 2008 došlo ve chvíli, kdy byla obluda jménem Globální Minotaurus vážně zraněna.
Tak se USA mohly stát ručitelem všeobecného míru a mezinárodního obchodu výměnou za pravidelný tribut, z něhož byla živena obluda v jejich nitru.
posílal po roce 1971 okolní svět do Spojených států tribut v podobě toku kapitálu.
Podobně jako ve starověkém mýtu, v němž Athény musely pravidelně posílat na Krétu lidské oběti, které pak Minotaurus požíral, aby si tak vykupovaly mír,
Tak se zrodil Globální Minotaurus, který skýtal zdání stability a růstu.
Většina zisků dosahovaných těmito zeměmi se pak vracela zpět do USA ve formě kapitálových toků směřujících na Wall Street, který je proměňoval na přímé investice, akcie, nové finanční nástroje, nové i staré formy půjček a v neposlední řadě na "malou domů" pro samy bankéře.
vyráběly plným tempem zboží, které Američané hltali.
Přední přebytkové ekonomiky světa, např. Německo, Japonsko a později Čína, poháněné deficity Ameriky,
A protože deficity musí být nějak financovány, základním předpokladem byl neustálý příliv zahraničního kapitálu. Deficity USA tudíž začaly fungovat jako obrovský vysavač pohlcující přebytky zboží a kapitálu plynoucí ze zbytku světa do New Yorku.
Proměnily tak své deficity ve výhodu, zdánlivý handicap se tak stal nástrojem posílení hegemonické pozice.
namísto omezování deficitů se rozhodly, že jej budou záměrně a vydatně zvyšovat!
Když koncem šedesátých let USA konstatovaly, že postupně ztrácejí postavení tvůrce globálního přebytku, že jejich rozpočtové i obchodní deficity nezadržitelně narůstají, odhodlaly se ke smělému strategickému kroku:
Autor v této souvislosti tvrdí, že součástí amerického "plánu pro Evropu" nebyl jen Marshallův plán, ale i samotná idea evropské integrace, která je tak ve skutečnosti dílem americké diplomacie.
Dosud nikdy v dějinách nepodporoval vítěz země, jež nedlouho předtím porazil, aby tím posílil vlastní moc, přičemž je v tomto procesu proměnil v ekonomické obry.
nejen kupovali ve velkém americké produkty, nýbrž aby zároveň získali prostředky a nástroje nutné k nastartování svého průmyslu, a tím si vydobili podobnou, na přebytcích založenou pozici na regionální úrovni.
aby jejich nedávní nepřátelé a rodící se hegemoni Evropy a východní Asie, tedy Německo a Japonsko,
Období od počátku padesátých do počátku sedmdesátých let bylo érou, kdy Spojené státy jakožto země produkující velké obchodní přebytky prostřednictvím přímých investic nebo různých druhů pomoci vytvářely zahraniční poptávku po americkém exportu a zároveň zajišťovaly,
Podstata krize spočívá ve zhroucení globálního uspořádání, které se prosadilo kolem roku 1971 let a které autor podle antické mytické obludy požírající lidské oběti obrazně nazývá Glogální Minotaurus.
jsou sice pravdivé, nevystihují ovšem jádro problému.
Profesor Varoufakis vysvětluje, že veškeré běžně uváděné důvody aktuální krize, například neoliberální ideologie, deregulace, chamtivost, bezskrupulóznost, toxické finanční produkty, selhání ratingových agentur,
A proč jsou vyhlídky na oživení ekonomiky stále v nedohlednu?
Jak se vyvíjela globální ekonomika od světové krize roku 1929 do současnosti?
Co způsobilo krach systému, který fungoval po desetiletí?
Jaké jsou její historické kořeny a souvislosti?
podává nekonvenční erudovaný výklad oné globální tragédie, kterou je krize, jež vypukla roku 2008 a přetrvává dodnes.
V jednom z bezesporu nejobjevnějších a nejpodnětnějších politicko-ekonomických děl současnosti mezinárodně uznávaný řecký ekonom Yanis Varoufakis
Amerika, Evropa, krize a budoucnost globální ekonomiky

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku