Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Co je antická filosofie?

Co je antická filosofie?
Novinka

Pierre Hadot
Rok vydání:2017
Vydavatelství:Nakladatelství Vyšehrad
ISBN:978-80-7429-680-2
Stran:320
Skladem: na dotaz
Kategorie:Historie, filozofie
Kód:RU4212


Sleva 10% - z ceny 348,00 Kč s DPH
Nová cena 313,00 Kč s 10% DPH




Význačný francouzský znalec antického myšlení představuje ve svém díle řeckou filosofii jako způsob život a a duchovní cvičení.

Známý francouzský historik, filosof a filolog Pierre Hadot (1922–2010) se specializoval na antickou filosofii, helénismus a novoplatonismus. Ve svých dílech se věnoval zvláště myšlení Plótinovu, samostatné publikace zasvětil také postavám, jako je Marius Victorinus, Ambrož Milánský či Marcus Aurelius.

Proslul zejména svým pojetím antické filosofie, která podle něj nepředstavuje pokus o vytvoření myšlenkového konstruktu, nýbrž je primárně „duchovním cvičením“ a způsobem života.

Předkládaná kniha z roku 1995 rozvíjí témata, jež autora provázela v podstatě celý život. Jejím cílem je „popsat v obecných rysech historický a myšlenkový fenomén antické filosofie“ a poukázat na „zásadní rozpor mezi antickým pojmem filosofia a tím, jak pojem filosofie vnímáme obvykle dnes my“.

Návratem k historickým kořenům evropského myšlení tak Hadot v posledku promýšlí smysl filosofie vůbec. – Ve Vyšehradu již dříve vyšla rozsáhlá pozdní Hadotova esej věnovaná dějinám ideje přírody, nazvaná Závoj Isidin (2010). K dispozici je v češtině také autorova monografie věnovaná Plótinovi (Plótinos, čili prostota pohledu, 1993).

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku