Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


A stanu se králem mládí krále Zikmunda

A stanu se králem mládí krále Zikmunda


Kniha , jež vznikla na základě důkladného historického bádání, je prvním historickým románem přibližujícím neznámé období života jedné z nejvýraznějších postav v české historii.
Jak zvítězil v tomto těžkém boji plném intrik a to tak, aby nikdo netušil, že on celou dobu tahal nitky?
To se dozvíte v této knize.
Kde se zrodila nenávist mezi Zikmundem a jeho bratrem Václavem?
Jak to, že vše dopadlo přesně podle jeho představ a potřeb?
Jak to vše mladý lucemburský princ dokázal?
Je zvolen hejtmanem Uherska a konečně může uskutečnit své plány. Teprve teď se naplno rozvíjí síť intrik, úkladů, podvodů a vražd. Zikmundův boj je nakonec korunován úspěchem.
Zikmund vsadí vše na jednu kartu. Jeho zápas není prost obětí. Musí se zříct lásky mladé Anny, je nucen vypůjčit si obrovské sumy peněz a vzdát se své země - Braniborska. Jeho sázka se ale vyplatí.
Ale král Václav, který jednal spíše ve vlastním zájmu, svého mladšího bratra nepodpořil a Zikmundova věc se zdála znovu být ztracena. Jenže mladý a nezkušený chlapec zatím dospěl a je schopen se bránit úkladům a intrikám, bojovat a, je-li třeba, i zabíjet.
Královna Alžběta, která se neštítila žádných prostředků, aby upevnila své mocenské postavení, dala úkladně zavraždit svého manžela, krále Karla. České vojsko vpadlo znovu do Uher a přinutilo Alžbětu vyjednávat.
Do Uher vtrhl také neapolský král Karel. Tehdy mladý Zikmund zakouší poprvé zradu a zklamání - moravská markrabata, jakož i bratr král Václav jej nechají na holičkách. Karel z Neapole ovládneUhry a je korunován uherským králem. Na jaře 1386 však došlo k dramatickému zvratu.
Zikmund ale nebyl jediný, kdo si dělal nárok na uherský trůn.
Všemi prostředky se snažila svatbě zabránit, porušila svatební smlouvu a vyhnala mladého prince do Čech. Vbrzku vpadlo české vojsko pod vedením Zikmunda a jeho dvou bratranců, moravských markrabat Jošta a Prokopa, do Uher a vynutilo si svatbu.
V roce 1385 si měl mladý český princ Zikmund Lucemburský vzít za ženu dědičku uherského trůnu Marii, což se ovšem nezamlouvalo její matce, panovačné královně Alžbětě.
- později nechvalně známé "Lišky ryšavé" -, dobu jeho mládí, kdy usiloval o uherskou korunu a kdy z nezkušeného mladíka dospíval v zoceleného muže a zdatného panovníka, který sehraje významnou pozitivní úlohu v českých dějinách.
Děj historického románu, zasazeného do konce 14. století, objevuje pro čtenáře nepříliš známé a dosud nezpracované období ze života krále Zikmunda

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku