Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

KNIHY PRO VÁS SHÁNÍME, VYKUPUJEME A ZASÍLÁME KAMKOLIV

Přihlášení - Registrace

Pozoruhodné knihy Dárkové předměty Obchodní podmínky Kontakt


Šamanismus II rozšířená vize reality

Šamanismus II     rozšířená vize reality
Sestavila Shirley Nicholson
Rok vydání:1994
Vydavatelství:Cad Press
ISBN:80-85349-39-6
Stran:125
Skladem: na dotaz
Kategorie:Emoce, podvědomí, sebepoznání
Magie, šamanismus, kabala
Meditace, mystika
Kód:005154
Podobné knihy:Dar orla


Sleva 7% - z ceny 211,00 Kč s DPH
Nová cena 196,00 Kč s 10% DPH



Držitelé dýmky u prérijních Indiánů procházejí dlouhým obdobím výcviku a askeze a musí žít přísně čistým životem. Stejně jako šamani se setkávají s duchy, aby pomáhali druhým a způsobili vnější změny. Možná že ne všichni držitelé dýmky mohou být zařazeni mezi šamany, ale obě kategorie se velmi překrývají. Freesoul vysvětluje, že američtí Indiáni věří, že spojení se světem duchů je otevřené pro všechny, nejen pro několik vyvolených, a proto odcházejí hledat vize, aby se mohli stýkat s duchy a získávat intuitivní poznání
Polynéští kahunové jsou šamani, kteří vstupují do změněných stavů, aby komunikovali se silami přírody, ovlivňovali je a spolupracovali s "bohy" nebo duchy. King zdůrazňuje, že znají hromadění vnitřní síly neboli mana a vědí, jak s ní zacházet, a využívají i mana duchů, s nimiž jsou ve styku. Havajští kahunové jdou spíš cestou dobrodruhů, než cestou válečníků; zaměřují se spíše na radost, lásku a tvořivý mír než na sílu a ochranu v nebezpečném světě. Kahunové považují všechny reality za subjektivní, a znají různé rámce reality, které mohou být použity při různých příležitostech. Jsou odborníky na změnu reality druhého člověka, což může vést k uzdravení nebo vyřešení problémů.
Židovští proroci, jako např. Eliáš a Elíša, mohou být podle rabbi Gershoma považováni za šamany. Starý Zákon popisuje přítomnost změněných stavů, zároveň s takovými divy, jako je léčení, křísení mrtvých, zkrocení zlých duchů a prorokování. Některé proroky můžeme považovat za hledače vize, kteří dostávají vize od poslů z onoho světa, a sny byly v biblických dobách běžným zdrojem poznání. Současní neochasidé kombinují tento dávný zdroj poznání s moderním vhledem, např. transpersonální psychologie.
Šamani Tamangů v Nepálu jsou identifikováni duchem, který je posedne; nejčastěji je to duch předka. Musí také najít živého gurua, aby mohli být iniciováni. Peters píše o víře Tamangů v tři duše, nižší duši, duši srdce a duši světla, které se učí šaman ovládat, čímž získává nadpřirozené schopnosti. Iniciační proces má čtyři fáze, v nichž novic postupně získává větší kontrolu nad stavem posedlosti, učí se využívat svou schopnost, zvětšenou obřady, a transformuje nezralé, nejasné vize v jasné zření. Sociální podpora vesničanů je důležitou součástí iniciace a šamanského povolání. Peters zdůrazňuje souvislosti mezi šamanskými praktikami a názory Tamangů a hinduisticko-buddhistickou jógou, zvlášť mezi tamangskou představou tří duší a jogínskou představou čaker a kundaliní.
Některé prvky šamanismu, jako změněné stavy a cesty do jiných realit, jsou univerzální a transkulturální. Nicméně v různých kulturách jsou vyjadřovány různým způsobem. Články v této části nám přibližují chuť šamanismu, praktikovaného v různých kulturách.
ŠAMANSKÉ TRADICE
Ctihodný E. Nandisvara Nayake Thero, Ph.Dr., je hlavním sanghanajakou théravádového řádu buddhistických mnichů v Indii. Je bývalým profesorem srovnávací religionistiky na universitě v Madrásu a ředitelem Společnosti Maha Bodhi na Srí Lance a generálním tajemníkem Světové rady sanghy. Dr. Nandisvara píše, přednáší a vydává časopis The Maha Bodhi. Mnoho let cestoval po Asii, Evropě a Austrálii jako instruktor meditace vipassana. Nedávno se vrátil z výzkumné expedice s etnologickým týmem v Austrálii, kde nějakou dobu žil ve společenství domorodců.
Larry G. Peters, Ph.Dr., vedl terénní etnologický výzkum psychologických a sociologických aspektů šamanismu v Nepálu, které shrnul ve své knize Ecstasy and Healing in Nepal [Extáze a léčitelství v Nepálu]. Dr.Peters je v současnosti docentem psychologie na The California Graduate Institute, Graduate School ve Westwoodu (Kalifornie). Má také soukromou psychoterapeutickou praxi.
Shirley Nicholson je redaktorkou Theosophical Publishing House, pověřenou vedením edice Quest Books. Je autorkou Ancient Wisdom - Modern Insight [Dávná moudrost - současný vhled] a dětské knihy Nature°s Merry-Go-Round [Kolotoč přírody], stejně jako mnoha článků v The American Theosophist a jiných časopisech. Mnoho let studovala ezoterickou filosofii a teosofické myšlení, včetně takových témat jako jsou změněné stavy vědomí.
Ralph Metzner, Ph.Dr., získal hodnost bakaláře ve filosofii a psychologii na Oxfordské universitě, a doktorát z klinické psychologie na Harvardské universitě, kde také prováděl postgraduální výzkum v psychofarmakologii. Spolupracoval ve výzkumu psychedelik s Timothy Learym a Richardem Alpertem, vydával Psychedelic Review a je spoluautorem Maps of Consciousness [Mapy vědomí], Know Your Type [Poznej svůj typ] a nedávno vydané knihy Openning to Inner Light [Otevření vnitřnímu světlu]. V současnosti je profesorem západní a východní psychologie a děkanem Kalifornského institutu integrálních studií v San Franciscu, a má také soukromou psychoterapeutickou praxi.
William S. Lyon, Ph.Dr., je v současnosti vědeckým asistentem katedry etnologie na Kalifornské universitě v Berkeley, kde vede interkulturální výzkum šamanismu. Působil jako profesor etnologie na Southern Oregon State College, publikoval vědecké a populární studie o šamanismu a účastnil se profesionálních konferencí o této problematice. V posledních devíti letech těsně spolupracoval s Wallace Black Elkem (Černým Losem), a kurs, který vypracovali, byl Severoamerickou asociací letních kursů vybrán jako nejobjevnější kurs v Severní Americe. Dr. Lyon byl pozván jako tlumočník a organizátor dalších Wallaceových projektů.
Serge King, Ph.Dr., byl ve věku čtrnácti let svým otcem zasvěcen do ezoterického řádu Kahunů, a studoval u mistrů psychospirituálního poznání od Afriky po Havajské ostrovy. Mezi jeho knihy patří Imagineering for Health [Imaginace pro zdraví], Kahuna Healing [Kahunské léčitelství] a Mastering Your Hidden Self [Ovládání skrytého já]. Napsal mnoho článků a učebnic a přednášel na mnoha místech. Je členem Phi Beta Kappa a ředitelem Mezinárodního řádu Huna; žije v Malibu (Kalifornie).
Joan Halifax, Ph.Dr., antropoložka a ředitelka Nadace Ojai; spolupracovala po celém světě s léčiteli a šamany. Kromě svého výzkumu na univerzitách Columbia a Miami, v Musée de ľHomme a v marylandském Centru psychiatrického výzkumu spolupracovala s Josephem Campbellem na jeho Historical Atlas of World Mythology [Historický atlas světové mytologie]. Je členkou Harvardské fakulty, spoluautorkou The Human Encounter with Death [Lidské setkání se smrtí] a autorkou knih Shamanic Voices [Šamanské hlasy] a Shaman, The Wounded Healer [Šaman, poraněný léčitel]. Viz též její esej Třetí tělo: Buddhismus, šamanismus a hlubinná ekologie, obsaženou v nedávno vyšlé publikaci Dharma Gaia. Soubor esejů o buddhismu a ekologii (CAD Press, Bratislava 1994).
John Redtail Freesoul pochází z kmene Čejenů-Arapahů. Je to uznávaný umělec, pedagog a profesionální terapeut, používající konvenční i domorodé techniky. Je držitelem dýmky a mluvčím Lékařské společnosti Redtail Hawk (Červenoocasý jestřáb), mezikmenového společenství pro uchování indiánské medicíny jako náboženského a terapeutického systému. Aktivně působí při oživování a provádění originálních obřadů a léčení pro seberealizaci, duchovní společenství a zdravé zvládání moderního života. Je autorem Breath of the Invisible: the Way of the Pipe [Dech neviditelného: cesta dýmky].
David Feinstein, Ph.Dr., je ředitelem Innersource Inc. v Ashlandu (Oregon). Má vzdělání v klinické a sociální psychologii, ve svých seminářích a workshopech v celém světě využíval osobní mytologii jako rámec psychologického vývoje individua. Personal Mythology [Osobní mytologie], kniha o této problematice, kterou napsal spolu se Stanley Krippnerem, vyjde u J.P. Tarchera. Dr.Feinstein publikoval mnoho studií o této problematice. Kromě toho působil sedm let jako starší klinický psycholog v psychiatrické léčebně okresu San Diego.
Robert Ellwood je profesor orientalistiky na katedře náboženství University Jižní Kalifornie. Je autorem čtrnácti publikací, včetně Religious and Spiritual Groups in Modern America [Náboženské a duchovní skupiny v moderní Americe], Alternative Altars [Alternativní oltáře], Mysticism and Religions [Mystika a náboženství], Theosophy: A Modern Expression of the Wisdom of the Ages [Teosofie: moderní vyjádření moudrosti věků] a dvou knih o meditaci: Finding the Quiet Mind [Nalézt klidnou mysl] a Finding Deep Joy [Nalézt hlubokou radost]. Narodil se v Normal, v Illinois. Bakalářskou hodnost (B.A.) získal na universitě v Coloradu a doktorát z dějin náboženství na universitě v Chicagu.
Brooke Medicine Eagle je bakalářem v poradenské psychologii a praktikuje Feldenkraisovu metodu. Ve své práci čerpá mohutně ze svého domorodého původu, stejně jako z mnoha jiných duchovních zdrojů. Její vize a duchovní cesty byly dokumentovány v Shamanic Voices [Šamanské hlasy] od Joan Halifax. Její nejnovější kniha Bringing Gold to the House of Silverado [Nošení zlata do Silveradova domu] dále líčí její učení, orientované na Zemi.
Autoři
William Lyon
Černý Los - kdysi a dnes
Brooke Medicine Eagle
Rodokmen Slunce
David Feinstein
Šaman v nás
III Šamanismus v měnícím se světě
Robert Ellwood
Šamanismus a teosofie
Ralph Metzner
Transformační procesy v šamanismu, alchymii a józe
Ct. E. Nandisvara Nayake Thero
Sen, mystika a osvobození - šamanismus v Austrálii
Joan Halifax
Šamanismus, mysl a ne-já
II Šamanismus a věčná filosofie
John Redtail Freesoul
Modlitební dýmka domorodých Američanů
Serge King
Cesta dobrodruha - tradice havajských šamanů
Rabbi Yonassan Gershom
Šamanismus v židovské tradici
Larry G. Peters
Šamanismus Tamangů v Nepálu...
I Šamanské tradice
Obsah
Dotýká se např. témat šamanismu ve spojení s alchymií, jógou, židovskými tradicemi.
Zabývá se šamanismem, jeho tradicemi i současností v měnícím se světě.
Kniha se skládá z příspěvků mnoha autorů, odborníků v oblasti náboženství, psychologie, filosofie, ezoterické filosofie, teosofie, léčitelství a pod.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku